Astazi doresc sa va vorbesc despre despre o metoda foarte populara de tratament in dermatologie numita peeling chimic. Prin intermediul acestiu articol veti afla toate detaliile legate de aceasta procedura, ce afectiuni se pot trata, care sunt rezultatele si eventualele contraindicatii la tratament.
Pentru programari, si un consult dermato-estetic gratuit va rog sunati la 0726.416.321.
Important! Daca suferiti de pete pigmentare sau melasma la nivelul fetei pentru optiuni de tratament consultati articolul dedicat click —> Aici.
Ce este peelingul chimic?
Un peeling chimic este o tehnică utilizată pentru a îmbunătăți aspectul pielii fetei dvs, a gâtului sau a mâinilor. O soluție chimică este aplicată pe zona de tratament, care va determina indepartarea unui strat al pielii. In functie de poteta substantei folosite si a afectiunii tratate concentratiile tipul si concentratia substantei folosite difera. Dupa exfoliere se stimuleaza cresterea unui strat nou de celule, regenerate, care va determina un aspect mult imbunatatit al pielii dvs. Dupa cum spuneam, există trei tipuri de bază de peeling chimic:
Peeling superficial: acidul alfa-hidroxi sau un alt acid slab este utilizat pentru a penetra numai stratul exterior al pielii pentru a o exfolia cu blândețe. Tratamentul este utilizat pentru a îmbunătăți aspectul depigmentarilor ușoare a pielii și a tenului usor ingrosat, precum și pentru a obtine un ten mai luminos .
Peeling mediu: Acidul glicolic sau tricloroacetic este aplicat pentru a penetra straturile exterioare și medii ale pielii si pentru a îndepărta celulele astfel deteriorate. Tratamentul este utilizat pentru a îmbunătăți aspectul letiginelor (pete maronii legate de inaintarea in vârstă sau expunearea la soare), linii fine și riduri, pistrui precum si decolorarea moderată a pielii. De asemenea, poate fi utilizat pentru a netezi tenul ingrosat și pentru a trata unele procese precanceroase ale pielii (keratoza actinică).
Peeling profund: Acidul tricloroacetic sau fenolul este aplicat pentru a penetra adânc stratul mediu al pielii. Tratamentul poate elimina ridurile moderate, pete solare sau legate de inaintarea in varsta, pistrui precum și cicatrici superficiale rezultate in urma acneei. Pacienții vor avea o îmbunătățire dramatică a aspectului pielii. Procedura este utilizată de obicei pe față.
Ce putem trata cu un peeling chimic?
- Cicatrici acnee
- Melasma
- Riduri fine si moderate
- Hiperpigmentari de diferite cauze
- Pielea deteriorata de soare
Cine nu este un candidat pentru peeling chimic?
În general, oamenii cu părul deschis și cei cu piele deschisă la culoare sunt cei mai buni candidați pentru peeling chimic. Procedura nu are aceelasi rezulate la pacientii cu ten foarte inchis la culoare. Procedura nu este recomandată persoanelor cu infecții active ale pielii, piele cu in curs de vindecare in urma unor traumatisme (arsuri solare, plagi), herpes activ. Alte contraindicații sunt reprezentate de:
- Femeile gravide sau care alapteaza
- Pacienti care au urmat tratament cu Roaccutane ( izotretinoin) in ultimele 6 luni
- Au folosit preparate pe baza de retinoin (acid retinoic), produse pe baza de acid ascorbic sau alte produse pe baza de acid in ultimele 48 ore.
Este dureros peelingul chimic?
Peelingul chimic nu doare dar poate determina senzatii de tip intepatura. In functie de tipul de substanta folosit aceasta senzatie difera ca si intensitate. In general tratamentul este suportat foarte bine de majoritatea pacientilor.
Peelingul superficial este realizat cu acid alfa-hidroxi, glicolic sau lactic si este foarte bland. Ele pot determina aparitia unui discomfort usor si a unui eritem local (roseata) dar pe măsură ce pielea începe să se adapteze, toate aceste probleme se vor diminua.
Acidul tricloracetic este utilizat pentru peelinguri mai puternice. Îndepărtează ridurile superficiale si medii si petele superficiale. Fenolul este cel mai puternic dintre toate aceste tratamente si este folosit pentru ridurile si pigmentarile profunde. Deoarece este mai puternic si penetreaza mai adand in stratul pielii, după tratament, poate apărea roșeața, mici umflături și iritații. Utilizarea cremelor hidratante si neutralizatoare precum si a unor geluri speciale va reduce insa semnificativ aceste simptome.
Ce trebuie sa stiti despre peeling chimic
- Dupa peeling superficial pielea necesită una până la trei zile pentru vindecare. Pielea tratată va fi inițial roșie apoi aceasta roseata va diminua progresiv in intensitate. Loțiunea sau crema prescrisa trebuie aplicata până când pielea se vindecă, urmată de utilizarea zilnică a unei creme cu protecție solară. Machiajul poate fi purtat de obicei a doua zi.
- Dupa peeling mediu pielea necesita cinci până la zece zile pentru a se vindeca. Pielea tratată va fi inițial roșie și discret edematiata. Edemul se dimiuneaza semnificativ dupa primele 48 ore. Pielea va fi hidratata zilnic.
- Dupa peeling profund pielea necesita zece pana la paisprezece zile pentru a se vindeca. Zona tratata trebuie hidratata cu o crema speciala de mai multe ori pe zi. Este interzisa expunerea la soare.
- Fumatul creste riscul complicatiilor indiferent de tipul de peeling folosit si trebuie evitat post-tratament.
- In functie de profunzimea afectiunii tratate este necesar un numar diferit de sedinte de peeling.