Update: Pentru ghidul complet privind procedura de injectare a acidului hialurnoc puteti citi articolul dedicat “Marire buze in Timisoara“.
Cand vine vorba de tratamentele pe baza de acid hialuronic pot spune ca rezultatele cele mai bune sunt obtinute in urma tratamentelor sustinute pe perioade lungi de timp. Fillerele defapt, stimuleaza productia proprie de colagen in zonele tratate, rezultand nu doar o imbunatatire de volum ci si o piele mai sanatoasa. Pentru rezultate optime reinjectarile sunt recomandate la 6-12 luni in functie de tipul de filler folosit si rata metabolizarii substantei de catre pacient.
Pacientele cand vin la medicul dermatolog intreaba adeseori, ce anume trebuie sa faca dupa tratamentul cu acid hialuronic (augmentarea buzelor, stergerea ridurilor) pentru ca rezultatele tratamentului sa fie optime. Mai jos puteti gasi un mic ghid de urmat dupa orice tip de injectare cu fillere continand acid hialuronic.
In prima ora dupa injectare
- Imediat dupa injectare local pot sa apara una sau mai multe din urmatoarele: roseata, invinetire, edem, sensibilizare, senzatie de mancarime. Aceste manifestari destul de rare sunt normale si de obicei dispar dupa 12-48h. Local se poate aplica gheata pentru a reduce efectele manifestarilor de mai sus.
Dupa 6 ore de la injectare
- Hidratarea cu cel putin 2l de apa pe zi este deasemenea foarte importanta primele 5 zile dupa tratament. Un aport crescut de lichide ajuta la refacerea pielii si ii confera suportul inglobarii acidului hialuronic.
- Evitati consumul de alcool sau exercitiile fizice intense, deoarece pot determina invinetire suplimentara. Pana cand invinetirea sau edemul nu au disparut, nu va expuneti zona tratata la caldura excesiva cum ar fi bronzul, bronzul artificial, sauna, bai fierbinti sau ceara fierbinte. Temperaturile joase sunt de asemensea de evitat. Nu se recomanda activitati de exterior cand temperatura este aerului este sub 3-5 grade Celsius.
- Continuati sa aplicati pachete cu gheata periodic pentru a minimiza edemul.
- Medicatia de tip antiinflamator precum preparatele bazate pe Ibuprofen, Ketoprofen, Dexketoprofen, Acid acetil-salicilic (Aspirina) trebuie evitatata cu 7 zile inainte de interventie deoarece pot creste riscul aparitiei vanatailor (hematoamelor) deoarece au proprieteti de subtiere a sangelui.
- Minimizati pe cat posibil miscarile zonei respective. Totusi daca observati mici umflaturi sub piele, masati zona regulat pentru a distribui cat mai uniform substanta injectata. Acidul hialuronic se va integra in tesut uniform in cateva zile.
Pasi de urmat inainte si dupa tratament pentru maximizarea rezultatelor.
- Produsele si alimentele ce contin vitama C pot intari pielea si imbunatatesc laxitatea si textura. Aditional folosirea de produse pe baza de Tretinoin (Retin-A) ajuta la refacerea celulelor epidermului. In timp, acidul retinoic intareste pielea imbunatatind fermitatea. Desi un tratament foarte eficace nu folositi Retin-A decat in cazul in care va este specificat in mod explicit.
- Aproximativ 95% din leziunile care determina un aspect imbatranit al pielii tale (riduri, pistrui, pete solare, diferite hiperpigmentari) sunt determinate de expunerea la soare. Folosirea cremei de protectie solare este primordiala pentru mentinerea unui aspect tanar si sanatos. Crema pentru protectie solara trebuie reaplicata la fiecare 4 ore in timpul expunerii. Personal recomand pentru zona fetei folosirea unui SPF de 50.
- Daca va este dificil sa reaplicati crema pe parcursul zilei trebuie sa stiti ca exista fonduri de ten si pudre cu factor de protectie solara. Nu neglijati nici decolteul! Multe paciente trecute de varsta de 35 de ani se prezinta in cabinetul meu acuzant multiple leziuni pigmentare in zona decolteului care, uneori se dovedesc dificil de tratat.
- Daca suferiti de eruptii de tip herpetic (herpes simplex), injectarile zonei respective pot determina o recidiva. Daca aveti istoric de herpes in zona labiala sau nazala, anuntati-ne inaintea tratamentului.
Cat dureaza efectul Injectarilor cu Acid Hialuronic?
Fillerele dermale in general prezinta efecte indelungate. Trebuie mentionat insa ca durata efectelor depinde de zona injectata si de rata metabolismului tesutului respectiv. De exemplu buzele fiind intens vascularizate vor metaboliza acidul hialuronic mai rapid decat pielea din zona nazo-labiala. Efectul mai depinde si de vascozitatea acidului hialuronic injectat si de tipul de tratament ales. Aveti oricand posibilitatea sa schimbati tratamentul sau de a alege o combinatie care prin experienta personala prezinta efecte mai indelungate. In general durata efectelor este intre 6-12luni.