Stiati ca cel mai frecvent tip de cancer este cancerul de piele? Conform sutudiilor este estimat ca aproximativ 1 din 5 persoane vor dezvolta o forma de cancer de piele pe parcursul vietii. Din fericire, forma cea mai agresiva, melanomul este mult mai rar intalnita comparativ cu carcinoamele bazocelulare si scuamocelulare. Carcinomul bazocelular este defapt, cea mai frecventa forma de cancer de piele, mai frecventa decat toate tipurile de cancere de piele luate impreuna. In toata lumea, in fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 130.000 cazuri de melanom , si aproximativ 2.500.000 cazuri de alte cancere cutanate. Toate aceste cancere, daca sunt diagnosticate precoce pot si tratate si au sanse extrem de mari sa fie vindecate. Preventia si diagnosticul precoce sunt asadar primordiale.
Detectia cancerelor cutanate poate reprezenta o provocare, mai ales pentru medicii mai putin experimentati dar fiecare tip de cancer de piele are cateva caracteristici unice. Carcinoamele bazocelulare sunt localizate cel mai frecvent la nivelul capului si gatului, la nivelul zonelor care au fost expuse la radiatii ultraviolete si sunt reprezentate de obice de o rana care nu se videca, o pata rosietica, un nodul lucios sau o zona asemanatoare unei cicatrici. Similar carcinoamele scuamoase (ce poseda un aspect rosiatuc, dur, uscat, solzos) se intalnesc cel mai des pe zonele foto-expuse dar si in alte zone, mai ales la persoanele care urmeaza anumite tratamente imnuosupresoare sau sufera de boli ce detemina o scadere a raspunsului imun.
Melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la categoria de varsta 25 – 29 de ani. Melanoamele de obicei sunt reprezentate de formatiuni pigmentare asimetrice compuse din mai multe culori, margini neregulate, dimensiuni mai mari de 0,5 cm. Modificarile la nivelul nevilor (alunitelor) pot fi in mod frecvent subtile si putin vizibile cu ochiul liber, de aceea este important sa consultati un doctor dermatolog (dermatoscopie) cu privire la orice leziune pigmentara suspecta, nou aparuta, sau cu istoric de crestere. Supravietuirea la 5 ani este de peste 95 % daca melanomul este diagnosticat si indepartat in stadiile incipiente si scade dramatic in cazurile avansate de boala, in ciuda eforturilor terapeutice extrem de costisitoare.
Preventia si diagnosticul precoce sunt asadar, cea mai buna modalitate de a scadea mortalitatea in cazul cancerelor de piele. Factorii de mediu precum expunerea la radiatii ultraviolete cat si arsurile solare din copilarie sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta o forma de cancer de piele. Evitarea saloanelor de bronzat, expunerii excesive la soare soare sau fara factor de proctie reprezinda asadar metoda de preventie cea mai eficienta. Cremele de protectie cu spectru larg, atat UVA cat si UVB si factor 50+ sunt recomandate cat si imbracamintea adecvata in zilele cu indice UV ridicat.
Este recomandat sa fiti consultat de un medic dermatolog anual cu privire la formatiunile pigmentare (nevi), si imediat ce observati leziuni cutanate noi, care “nu se vindeca” sau care au un aspect “ciudat”.