Astazi vorbim despre melasma si petele pigmentare aparute la nivelul fetei in urma expunerii la radiatiile solare pe perioada verii. Deoarece melasma este o afectiune a pielii foarte des intalnita si extrem de suparatoare din punct de vedere estetic pentru paciente (mai ales forma prezenta la nivelul fetei) , am decis sa va pun la dispozitie un articol ce cuprinde cauzele, semnele cat si optiunile de tratament dovedite ca fiind eficiente si sigure pentru pielea sensibila de la nivelul fetei.
Pentru consultatii, tratament sau orice alta intrebare ma puteti contacta la 0726.416.321.
Ce este melasma?
Melasma este o hiperpigmentare dobandita (intensificare depunerii de pigment melanic) ce se manifesta prin aparitia de pete brun-maronii de intensitate diferita ce apar de obicei la nivelul zonelor intens expuse la radiatiile UV precum fata, decolteul sau mainile. Majoritatea pacientelor prezinta un grad variabil de afectare predominant la nivelul obrajilor, nasului, fruntii, barbiei si deasupra buzei superioare. Dupa cum am mentionat mai sus petele pigmentare pot fi prezente si la nivelul antebratelor, decolteului ori pielii gatului.
Melasma – Cauze
Pe scurt si pe intelesul tuturor, aparitia melasmei este strans legata de depunerea de pigment melanic la nivelul pielii sub influenta anumitor hormoni si a radiatiilor ultraviolete.
- Mecanismul de apartie a melasmei nu este insa pe deplin elucidat. Melasma este rezultatul stimularii melanocitelor de catre hormoni feminini precum estrogenul si progesteronul de a produce o cantitate crescuta de melanina in momentul expunerii la radiatii ionizante precum ultravioletele si depunerii acesteia la nivelul epidermului. Femeile cu pielea deschisa la culoare sau cele care traiesc in zone unde indicele de radiatii UV este ridicat, prezinta evindent un risc crescut de aparitie a melasmei.
- Sarcina. Numita in literatura de specialitate uneori si “masca gravidica”, melasma este in multe cazuri agravata de prezenta sarcinii. Varitia valorilor hormonale fiind principala cauza incriminata in acest caz.
- Predispozitia genetica este de asemenea incriminata. Nu toate femeile care prezinta anumite dezechilibre hormonale si se expun la soare vor dezolta pete pigmentare specifice melasmei.
- Incidenta melasmei este crescuta in randul pacientelor ce prezinta afectiuni ale glandei tiroide. Investigatii suplimentare sunt de obicei recomandate pacientelor ce prezinta simptome de afectare tioridiana.
- Productia in exces a hormonului numit MSH – hormon melanotrop la nivel hipofizar in urma stresului fizic sau emotinal poate cauza exacerbari ale melasmei.
- Alte cauze mai rare responsabile de aparitia melasmei includ reactii de tip alergic la anumite produse cosmetice precum creme sau anumite medicamente.
Melasma – Diagnostic
Diagnosticul de melasma este pus in mod normal in urma unui examen clinic fara a fi nevoie de alte investigatii suplimentare. Complementar se poate folosi lampa Wood pentru a diferentia depunerea de pigment la nivelul epidermului de cea de la niveul dermului.
Diangostic diferential. Desi prezentarea clinica este foarte sugestiva uneori, alte afectiuni pot avea caracteristici asemanatoare cu melasma: pigmentarea postinflamatorie, lichenul plan actinic, ocronoza exogena in urma expunerii indelungate la preparate pe baza de hidrochinona.
Melasma – Tratament
Inainte sa incepem enumerarea metodelor si a preparatelor cel mai des folosite in tratamentul melasmei, trebuie sa stiti ca exista cazuri, desi rare, in care aceasta forma de pigmentare poate sa dispara spontan in curs de cateva luni. In majoritatea cazurilor din pacate, pigmentarea se accentueaza si necesita tratament specializat. De asemenea este foarte important ca factorii predispozanti precum expunera la soare si dezechilibrele hormonale sa fie inlaturati deoarece melasma are de asemenea o tendinta spre recurenta.
Tratamentul melasmei este impartit in mai multe categorii. Metode de tratament bazate pe preparate orele (rar utilizate) ori topice (ungunete, creme) si medode de ablatie sau peeling.
Tratamete topice pentru melasma
Agentii cei mai des folositi pentru decolorarea petelor pigmentare sunt:
- Hidrochinona – medicament ce inhiba tirozinchinaza, enzima ce este implicata in productia de melanina. In functie de gradul de afectare diferite concentratii pot fi prescrise in cadrul consultului medicului dermatolog.
- Tretinoin sau alte preparate pe baza de retinoizi – stimuleaza inoirea keratinocitelor (celule ce pot contine depuneri de melanina). Acest tratament nu poate fi folosit pe parcusul sarcinii.
- Acid azelaic de diferite concentratii (de obicei 20%). Stimuleaza inoirea kerinocitelor, efect de inhibare a activitatii melanocitelor.
- Acid tranexamic – preparat oral ce poate determina depigmentarea rapida a zonelor pigmentate prin inhibarea melanogenezei in melanocitele de la nivelul epidermului. Este un preparat recent aprobat pentru tratamentul melasmei, folosit de foarte multi ani in cadrul altor patologii. Necesita analize suplimentare inainte de utilizare si este indicat in cazurile rezistente la alte tratamente deoarece poseda anumite efecte adverse.
- Clorhidrat de cisteina topic in concentratie de 5%. Actioneaza prin inhibarea caii de sinteza a melaninei.
- Flutamida in concentratie de 1%. Conform studiilor este la fel de eficienta ca hidrochinona.
- Preparate topice pe baza de glucorticoizi. Au o eficienta mai scazuta in tratamentul melasmei. De obicei sunt folositi in combinatie cu unul sau mai multi agenti enumerati mai sus pentru un efect superior.
- Camuflajul comsetic (machiajul) desi nu o metoda de tratament poate reprezenta un adjuvant; fondurile de ten ce contin aditional compusi destinati protectiei solare vor diminua evolutia melasmei cat si protectie impotriva dezolvatarii unor pete pigmentare noi.
Studiile efectuate asupra preparatelor de mai sus indica ca preparatele pe baza de hidrochinona combinate cu corticosteroizi de potenta scazuta precum hidrocortizonul au rezulatele foarte bune. Tripla combinatie intre hidrochinona, un retinoid si un glucorticoid de potenta scazuta este insa combinatia cu eficienta cea mai crescuta conform studiilor de spcialitate.
Toate tratamenetele topice prezentate mai sus trebuiesc insotite in mod obligatoriu de evitarea expunerii la soare. Cand acest lucru nu este posibil (fata fiind zona in mod natural cea mai fotoexpusa) creme cu factor de protectie SPF trebuiesc aplicate pe toata perioada expunerii. Creme cu spectru larg de protectie SPF 50 ce contin filtre fizice de respingere a radiatiiolor solare precum dioxidul de titan sau dioxidul de zinc sunt de electie in detrimentul celor doar cu filtru chimic.
Metode fizice de tratament pentru melasma
Metodele fizice de tratament includ proceduri ce sunt efectuate in cadrul cabinetului de dermatologie, uneori in combinatie cu diferite tratamente topice enumerate mai sus pentru o eficienta crescuta.
- Microdermabraziunea cu cristale de diamant cuplata cu mezoterapie. Utilizand un dispozitiv special stratul superficial de celule de la nivelul epidermului este inlaturat, facilitand astfel patrunderea in profunzime a preparatelor topice. Sunt de obicei necesare mai multe sedinta in concomitent cu un tratament topic. Avantajul acestei proceduri este imbunatatirea complementara a texturii pielii fetei, inlaturarea punctelor negre, comedoanelor deschise, si un usor efect de lifting.
- Peeling mediu cu TCA (acid tricloracetic) in concentratie de 33% cu rezultate foarte bune dupa 2-3 sedinde de tratament. Nu este recomandat primavara sau vara datrita riscului de repigmentare post-procedura foarte ridicat. Pe langa inlaturarea straturilor celulare superficiale ale tegumentului stimuleaza de asemenea reinoirea keratinocitelor ce au rol in pigmentarea caracteristica melasmei. Pentru mai multe detalii privind aceasta procedura puteti consulta articolul dedicat aflat pe site aici.
- Peeling cu PRX- T33. Preparat ce combina acidul tricloracetic cu peroxidul de hidrogen. Metoda foarte noua de tratament cu numeroase avantaje fata de peelingul clasic precum: absenta fotosensibilizarii post-tratament, absenta frostingului, fara perioada de recuperare – pacientii isi pot continua activitatile zilnice imediat dupa tratament, fara descuamare ori roseata reziduala in majoritatea cazurilor. Pentru melasma se recomanda minim 3-5 sedinte de tratament.
- Microneedling medical – Dermapen. Folosind un dispozitiv special zonele pigmentare vor fi supuse unei proceduri de microneedling ce va stimula reinoirea straturilor superficiale si medii ale pielii. De asemenea produsele topice depigmentante aplicate in timpul procedurii vor penetra adanc straturile pielii prin orificiile create. Este de obicei nevoie de cel putin 3 sedinte de tratament.
Melasma – Preventie
Cel mai important cand mentionam diagnosticul de melasma trebuie vorbit despre preventie deoarece aceasta afectiune are tendinta de recurenta chiar dupa un tratament corect iar pielea este curata. Ca si in cazul multor altor patologii, melasma se poate preveni mult mai usor decat trata.
Nu exista metoda mai eficienta de preventie cand vorbim de melasma decat protectia solara. Se recomanda folosirea unei creme de protectie solara adaptata nevoilor dumneavoastra (tipul de ten, nuanta dorita, timp de protectie) pe toata durata expunerii la soare. Expunerea solara nu inseamna doar mers la plaja. Expunere la soare este considerat momentul in care parasiti locuinta, sau conduceti masina personala iar razele solare vin in contact cu tenul dumneavoastra.
- Se recomanda folosirea unei creme de proctectie solara, noncomedogenica cu SPF 50, aplicata in strat destul de generos pana la absorbtie pe toata suprafata fotoexpusa. Trebuie tinut cont ca durata de eficienta a majoritatii produselor este in medie 2 ore. Reaplicati crema de protectie la un interval de maxim 2 ore. Daca doriti sa combinati protectia solara cu fondul de ten, exista preparate special create pentru acest scop.
- Palariile si ochelarii de soare sunt de asemena o metoda foarte buna de evitare a radiatiilor solare.
- Stresul, fumatul cat si dieta reprezinata factori de risc majori ce pot fi controlati cu putina vointa. Stresul psihoemotinal poate determina fluctuatii hormonale ce favorizeaza aparitia sau agravarea melasmei; dietele bogate in alimente ce contin hormoni vegetali (fitoestrogeni) precum soia, trebuiesc evitate.
Pentru consultatii, tratament sau informatii suplimentare ma puteti contacta la 0726.416.321.